Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

https://drive.google.com/file/d/0B0a1JmbKol_gRzZmblBuZUVTYUE/view?usp=sharing

Συναδέλφισες, συνάδελφοι νηπιαγωγοί
Ποιος θα αποφασίσει που θα φοιτήσουν τα προνήπια; Οι συνδικαλιστές που υπερασπίζονται δήθεν  ανήκουστα εργασιακά δικαιώματα ή οι επιστήμες της αγωγής που έχουν σαφή και τεκμηριωμένη θέση γι αυτό;
            Φανερή είναι πλέον η στοχευμένη προσπάθεια των “μεταρρυθμιστών του Δημοσίου”, να αποκτήσει ενιαία δομή η  “φροντίδα και αγωγή 0-6 ετών” και η μεταφορά των Νηπιαγωγείων στους Δήμους.
·      Το συνέδριο της ΚΕΔΕ(Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας)1-3/12/2016 με τις ψήφους των Δημάρχων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να προτείνει τη μεταφορά των Νηπιαγωγείων στους Δήμους.
·      Στη διαΝΕΟσις (Ο  νέος ερευνητικός οργανισμός που ίδρυσε ο Δ. Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ) στο τεύχος του Φεβρουαρίου 2017,σε πολυσέλιδο αφιέρωμα αναφέρεται «ως κορυφαίο θέμα εκπ/κής και αναπτυξιακής πολιτικής άμεσα η ενοποίηση των δομών παροχής προσχολικής αγωγής 0-6 ετών με στόχο ετήσια απόδοση 7-10%»,  
·      Στα εγκαίνια του Α΄ Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού Παπάγου-Χολαργού στις 2 Μαρτίου 2017 ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε: «Και εδώ-λυπάμαι που το λέω-αλλά υπάρχει μια, θα έλεγα  αταξία από πλευράς Πολιτείας. Η Πολιτεία πρέπει να έχει μια άποψη για όλες τις δομές προσχολικές αγωγής. Γι αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί μια ενιαία δομή στο Υπουργείο Παιδείας, η οποία θα βλέπει τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, μέσα από ένα ενιαίο πρίσμα…»
Ο στόχος φανερός. Να σπάσουν το ενιαίο της
εκπ/σης, να αλλοιώσουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της. Να μπει σε “τάξη”  πρώτα το Νηπιαγωγείο, θεωρώντας ότι αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της εκπ/σης.
Το παιχνίδι αποκαλύφθηκε εντελώς μετά την υπουργική  εξαγγελία της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Αμέσως μετά την εξαγγελία το συντονιστικό των νηπιαγωγών (το όργανο δηλαδή της παράταξης των παρεμβάσεων) εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση που υπονομεύει ευθέως και καταγγέλλει την προχειρότητα αυτής της εξαγγελίας, ζητώντας ουσιαστικά την αναστολή της.
Από κοντά η ΔΟΕ που αφυπνίστηκε κι αυτή και υπερασπιζόμενη τις κομματικές θέσεις των καθοδηγητών των παρατάξεών της. Τελικά αν ο υπουργός δεν θέλει να τα σπάσει με τους ΟΤΑ η ΔΟΕ θέλει; Τα χρήματα που παίρνουν οι Δήμοι (Vautscer) για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών είναι πολλά.
Θα πίστευε λοιπόν κανείς πως όλα αυτά γίνονται καλοπροαίρετα αν δεν ήξερε πως οι παρατάξεις της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ που ελέγχουν την ΠΟΕ -ΟΤΑ (Ομοσπονδία εργαζομένων στους δήμους)  και οι Δήμαρχοι της  ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) που επίσης ελέγχονται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν τη θέση που προαναφέραμε.
Τα προνήπια στους παιδικούς σταθμούς.
Εδώ μπαίνει λοιπόν το ερώτημα ποιος θα αποφασίσει που θα φοιτήσουν τα προνήπια; Οι συνδικαλιστές που υπερασπίζονται δήθεν  ανήκουστα εργασιακά δικαιώματα ή οι επιστήμες της αγωγής που έχουν σαφή και τεκμηριωμένη θέση γι αυτό;
            Τη στιγμή που φέτος με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής θα εγγραφούν στα νηπιαγωγεία 12300 λιγότερα παιδιά αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι να θεσμοθετηθεί σήμερα η 2χρονη ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ προσχολική αγωγή.
Είναι προφανές πως ακόμα και αν όλα τα προνήπια εγγραφούν στα δημόσια νηπιαγωγεία κανένα εργασιακό δικαίωμα και καμία θέση βρεφονηπιοκόμου δεν θα χαθεί, αφού χιλιάδες παιδιά είναι στις λίστες αναμονής για μια θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Είναι μάλιστα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα να υποχρεώνονται να πληρώσουν στους  ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που καταφεύγουν για την φύλαξή τους.
Συναδέλφισες, συνάδελφοι
Εμείς δεν πιστεύουμε σ' αυτόν το συνδικαλισμό που διχάζει τον κλάδο. Πιστεύουμε στον συνδικαλισμό που ενώνει τον κλάδο. Δεν πιστεύουμε στον συνδικαλισμό της μόνιμης ήττας, του τίποτα και της στείρας άρνησης των πάντων.
Μπροστά στη ΓΣ που έρχεται όσοι ζητούν την ψήφο σου οφείλουν να ξεκαθαρίσουν με ποιον είναι: Με το κόμμα τους και τα μικροσυμφέροντα ή με την επιστημονική αλήθεια και την ουσιαστική αναβάθμιση της παιδείας.
Γιατί πίσω από τα χαμογελαστά πρόσωπα των συναδέλφων υποψήφιων των κομματικών παρατάξεων που διοικούν τη ΔΟΕ βρίσκονται οι κεντρικές κομματικές επιλογές τους που δεν μας αποκαλύπτονται.
Για μας η εκπαίδευση είναι ενιαία και δημόσια και παρέχεται μόνο μέσα από τις επιστημονικά καθορισμένες δομές της.
Κανένα προνήπιο σε παιδικό σταθμό.
Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή τώρα.
Δώστε δύναμη στη δημιουργία και όχι μόνο στη διαμαρτυρία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου