Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Μπορούμε και διαφορετικά. Εχθρός είναι ο φόβος!




Του Γιώργου Βαλή


Η απεργία των καθηγητών μαζί με τις κινητοποιήσεις των υπόλοιπων εκπαιδευτικών  τελείωσε, μαζί τελείωσαν και οι αυταπάτες για μια πολιτική ανατροπή που θα προέκυπτε από την κοινωνική οργή και αγανάκτηση.
Και τώρα τι γίνεται; Η επανάσταση αναβάλλεται; Παραμένουμε σε εγρήγορση;
Κι όμως η όλη κατάσταση,
ακόμη και αυτή η απογοήτευση που δημιουργήθηκε μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά. Η συνειδητοποίηση πώς μια κινητοποίηση όσο δυναμική κι αν είναι δεν μπορεί να ξεσηκώσει έναν ολόκληρο λαό είναι  αρκετά διδακτική.
 Το μνημόνιο έχει μεταβληθεί από μία διακρατική συνθήκη σε ένα καθεστώς υποδούλωσης της χώρας. Ανατρέχοντας στο παρελθόν οι νίκες σε αντίστοιχες περιόδους δεν έρχονταν μέσα από τις κατά μέτωπο επιθέσεις εναντίον του εχθρού, αλλά μέσα από την τακτική του κλεφτοπόλεμου και του ανταρτοπόλεμου. Θα πρέπει λοιπόν με πείσμα και υπομονή να δουλέψουμε στη βάση της εκπαιδευτικής κοινότητας ώστε να επανακτήσουμε αρχές κι αξίες όπως η αλληλεγγύη και η αντίσταση. Να παλέψουμε ενάντια σε εμμονές, προκαταλήψεις, ιδεοληψίες που ταλαιπωρούν τον κλάδο μας.
Ειδικότερα, να ξαναζωντανέψει και να λειτουργήσει ο Σύλλογος Διδασκόντων, να αντιμετωπίσει με στοργή και πατρικό ενδιαφέρον τα καθημερινά προβλήματα των μαθητών.
Να αντιτάξουμε τη μάθηση και τη γνώση στην αποστήθιση και την κατάρτιση. Να καλλιεργήσουμε ένα άλλο ήθος απέναντι στην εγωπάθεια, το ναρκισσισμό, την εμπορευματοποίηση, το λάιφ στάιλ  που έχουν κατακλύσει την κοινωνία μας. Πάνω απ’ όλα οφείλουμε να ανακαλύψουμε ξανά τον εαυτό μας, την παράδοσή μας, τις ρίζες μας, τον πολιτισμό μας.
Μπορούμε να γίνουμε μαχητικοί, δημιουργικοί, ελεύθεροι να πετύχουμε πολλές μικρές αλλά σημαντικές νίκες. Πραγματικός εχθρός μας δεν είναι η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και η τρόικα αλλά ο φόβος που μας έχει κυριεύσει. «Ο φόβος φυλάει τα έρμα» λέει ο λαός μας. Μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να μας τρομοκρατήσουν,   η εξουσία στέκει απέναντι μας, μας βλέπει υποταγμένους, σιωπηλούς και μας περιγελά.
Αν σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο θα νικήσουμε το φόβο κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για κάθε εξουσία.

1 σχόλιο :