Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

     
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς  παρατηρούμε  μια  λυσσαλέα επίθεση της κυβέρνησης, με βάση της στρατηγικής της Ε.Ε.,  στο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου ,έναν από τους πυλώνες του  κράτους  πρόνοιας κάθε πολιτισμένης κοινωνίας .
Οι παρεμβάσεις είναι τόσο πολλές και τέτοιας έντασης που καταργούν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργατικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Σε αυτή την προσπάθεια ο σύλλογος
θα ηγηθεί ,χρειάζεται όμως τη δυναμική και όσο γίνεται μαζικότερη συμμετοχή των μελών του και την ανάληψη πρωτοβουλιών από αυτά είτε ατομικά είτε μέσα από τους συλλόγους διδασκόντων του κάθε σχολείου.
Μέσα σε αυτό το εξοντωτικό περιβάλλον για το δημόσιο σχολείο λοιπόν καταγγέλλουμε
-  την  μη ικανοποίηση  αιτήσεων απόσπασης  συναδέλφων με σοβαρά προβλήματα ,ειδικότερα από τις δύσκολες περιοχές των νησιών του νομού μας .
- την τοποθέτηση αναπληρωτών σε κενά της Ά περιοχής ( ολοήμερα μέσω ΕΣΠΑ) για τα οποία είχαν προηγουμένως απορριφθεί αιτήσεις απόσπασης και τον εμπαιγμό των συναδέλφων που ζητούν μετακίνηση από τα νησιά με τη δικαιολογία πως μόνο εκεί(στα ολοήμερα) μπορούν να τοποθετηθούν οι αναπληρωτές.
- την  θλιβερή εγκύκλιο με την οποία στην ουσία καταργούνται χιλιάδες θέσεις δασκάλων στα ολοήμερα σχολεία, η λειτουργία των οποίων αφήνεται στην ελεημοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρρίπτοντας έτσι την πολυδιαφημισμένη προσπάθεια του ολοήμερου σχολείου που σήμερα έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή η ελληνική κοινωνία.
- την προσπάθεια δημιουργίας τεχνητών υπεραριθμιών ,αποτέλεσμα της ανωτέρου εγκυκλίου. Περισσεύει δηλαδή ο δάσκαλος στο ολοήμερο και μετακινείται στην πρωινή ζώνη, λείπει όμως αμέσως μετά και προσλαμβάνεται μέσω ΕΣΠΑ .
- την απαράδεκτη ,ειδικά μέσα σε αυτό το κλίμα ,συνέχιση του φαινομένου της << ικανοποίησης >> αιτήσεων απόσπασης σε διευθύνσεις και φορείς του υπουργείου Παιδείας, το οποίο προκαλεί ανοιχτά τους συναδέλφους με σοβαρά προβλήματα που δεν πήραν απόσπαση , στηρίζει τη διαφθορά και την κομματοκρατία στον κλάδο μας και κάνει να φαντάζει γελοία η δήλωση  ‘’ όλοι οι εκπαιδευτικοί στην τάξη’’.
- την προσπάθεια καταστρατήγησης του διδακτικού ωραρίου με την εφαρμογή νέων παιδαγωγικών όρων όπως η ‘’φύλαξη’’ και τον άμεσο ή έμμεσο εκβιασμό συναδέλφων δασκάλων και διευθυντών σχολείων να εφαρμόσουν, με τακτικές από τη διοίκηση που θυμίζουν στρατιωτική πειθαρχία, ακόμα και προφορικές εντολές.
-  τη συντονισμένη προσπάθεια τρομοκράτησης και χειραγώγησης των εκπαιδευτικών μέσα από τα νέα πειθαρχικά, τον γνωστό μας εδώ και χρόνια μπαμπούλα της αξιολόγησης και τα τελευταία μέτρα για τα παρουσιολόγια  –  απουσιολόγια .
- την ξεκάθαρη πλέον προσπάθεια δημιουργίας μιας κατηγορίας σκλάβων εργαζομένων στην εκπαίδευση, μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ για  << κοινωφελή εργασία>> ,με συμβάσεις 6-7 μηνών, μισθό 427-490 ευρώ με πρώτο χώρο πειραματισμού τον ευαίσθητο τομέα της προσχολικής αγωγής  και πρώτα πειραματόζωα τις/τους συναδέλφους νηπιαγωγούς. Πολλές σχέσεις εργασίας  τόσο διαφορετικές στον ίδιο χώρο και διαδικασίες κοινωνικού αυτοματισμού μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης συνάδουν με τον εργασιακό μεσαίωνα του σχολείου.
- τις τρομερές ελλείψεις στο κτηριακό(ειδικά στα νηπιαγωγεία) , τη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων και την υπερβολική προβολή των ελάχιστων που γίνονται  για τον εξωραϊσμό της αντιλαϊκής πολιτικής στην εκπαίδευση.
- την εγκατάλειψη και της ειδικής αγωγής στην επαιτεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ένα συνεχιζόμενο θολό τοπίο σχετικά με τους διορισμούς,  που πλέον δεν μπορεί να εξαπατήσει κανέναν από τους συναδέλφους .
- τέλος,  καταγγέλλουμε την καταφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να πάψει να είναι το υπουργείο Παιδείας ο μοναδικός φορέας υπεύθυνος για την εκπαίδευση, αφού ανοίγει το δρόμο και σε άλλους να ασχοληθούν με την υποχρέωση που έχει απέναντι στον ελληνικό λαό για δημόσια δωρεάν παιδεία και την οποία αγωνίζεται  το τελευταίο διάστημα μανιωδώς να απεμπολήσει .

Απαιτούμε από τους αιρετούς του συλλόγου μας αλλά και από τα ορισμένα από τη διοίκηση μέλη του ΠΥΣΠΕ να μη συμβάλλουν με κανέναν τρόπο σε αυθαιρεσίες εναντίον συναδέλφων για <<το καλό της υπηρεσίας>> και αν χρειαστεί, να διαχωρίσουν τη θέση τους ή και να αποχωρήσουν από αυτό, έχοντας πάντα κατά νου όσα προαναφέραμε αλλά και σαν μια ελάχιστη απόδειξη της τιμής που τους έκαναν οι συνάδελφοι να τους εκπροσωπήσουν.
Υπενθυμίζουμε στους διευθυντές των σχολικών μονάδων πως είναι πάνω από όλα συνάδελφοι και δεν πρέπει πέσουν στην παγίδα να γίνουν το μακρύ χέρι για να εφαρμοστούν οι απαράδεκτες αυτές πολιτικές στα σχολεία.
Καλούμε  τους σχολικούς  συμβούλους  να πάρουν θέση και να μιλήσουν με παιδαγωγικούς όρους για τα αποτελέσματα των πολιτικών αυτών,  όπως για παράδειγμα η περίφημη φύλαξη.
Ξεκαθαρίζουμε  στη διοίκηση πως θα μας βρίσκει διαρκώς απέναντι σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην εκθεμελίωση του δημόσιου σχολείου ,στην προσβολή της αξιοπρέπειας των συναδέλφων  και στις αυθαιρεσίες εναντίον τους.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
                                                       
Απόστολος Μούσιος                             Κώστας Πολύζος



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου