Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

─ Προσχολική Εκπαίδευση; ─ Απούσα!

Προσχολική Εκπαίδευση;
                                                  Απούσα!

Χρόνια τώρα η Προσχολική Εκπαίδευση (Π.Ε.) είναι το θύμα της ρητορικής των εκάστοτε εκπαιδευτικών πολιτικών των Υπουργείων Παιδείας. Από τη μια,  η Π.Ε. αναβαθμίζεται στην πρώτη και σημαντικότερη βαθμίδα της εκπαίδευσης, από την άλλη, έντεχνα, παραμένει απαξιωμένη, υποβαθμισμένη και υποχρηματοδοτούμενη. Ακόμα και σε καιρούς που οι Κυβερνήσεις είχαν την οικονομική δυνατότητα να αναβαθμίσουν την Π.Ε. είτε το έκαναν δειλά και αποσπασματικά είτε καθόλου. Έτσι, πάγιες και αυτονόητες διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως η δίχρονη υποχρεωτική Π.Ε., τα 15 παιδιά στην τάξη και η επίλυση του κτιριακού ζητήματος, σε καιρούς οικονομικής κρίσης,  φαίνονται μαξιμαλιστικές και ανέφικτες. Στο πλαίσιο αυτό, ο συνδικαλιστικός λόγος γίνεται εξίσου ρητορικός με τον πολιτικό λόγο και απογοητεύει τις νηπιαγωγούς και προϊσταμένες νηπιαγωγείων, οι οποίες χρειάζεται καθημερινά να διαχειριστούν δύσκολα προβλήματα της τάξης κάτω από αντίξοες συχνά συνθήκες και χωρίς υποστήριξη στο εκπαιδευτικό και διοικητικό τους έργο.
Η Αξιοπρέπεια Αλληλεγγύη Αντίσταση δεν ξεχνά τις πάγιες διεκδικήσεις του κλάδου για την Π.Ε., και θυμίζει στην Κυβέρνηση
πως μαζί αγωνισθήκαμε για όλα αυτά. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να θέσει την Π.Ε. στα κύρια ζητήματα της εκπαιδευτικής πολιτικής – πράγμα που δυστυχώς  δεν το έχει ακόμα πράξει.
Μεταξύ άλλων διεκδικούμε:
 Κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών.
 Δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά από 4-6 ετών.
Αλλαγές στην οργανικότητα των νηπιαγωγείων, όπως προβλέπεται από το Ν. 4115/2013 αρ.39/5, και δημιουργία τριθέσιων και πολυθέσιων νηπιαγωγείων, όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, τηρούνται οι προδιαγραφές και οι κατάλληλες συνθήκες με παράλληλη αναθεώρηση του νόμου για τον αριθμό παιδιών, από 25 σε 15 παιδιά στην τάξη
(ανώτατος αριθμός παιδιών πολυθέσιου νηπιαγωγείου τα 75 παιδιά) – χωρίς να γίνουν συμπτύξεις και χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας.
Άμεση έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του ωραρίου των νηπιαγωγών, σύμφωνα με τον Ν. 4115/2013 αρ.39/5 (υπάρχει ήδη επεξεργασμένη πρόταση από το Συντονιστικό Νηπιαγωγών).
Αναδιάρθρωση του αναχρονιστικού πλέον Π.Δ. 200/98 «περί οργάνωσης και λειτουργίας των Νηπιαγωγείων» και συγκέντρωση όλης της διάσπαρτης νομοθεσίας για την Π.Ε..
Προστασία και ενίσχυση του ολοήμερου νηπιαγωγείου (το οποίο θίγεται τα τελευταία χρόνια από την αυθαιρεσία στις πρόωρες αποχωρήσεις των παιδιών) με την τοποθέτηση του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού για την διευκόλυνση του εκπαιδευτικού έργου των νηπιαγωγών.
Δημιουργία θεσμού υποστήριξης των νηπιαγωγών (και όλων των εκπαιδευτικών) στη Διεύθυνση, πλαισιωμένη από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ειδικούς παιδαγωγούς (με οργανικές θέσεις εργασίας).

Για το Ν. Μαγνησίας συγκεκριμένα διεκδικούμε:
‘Έγκαιρη κάλυψη όλων των κενών για την εύρυθμη λειτουργία των νηπιαγωγείων από την 1η Σεπτεμβρίου.
Επαρκή αριθμό νηπιαγωγών στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ για την κάλυψη των κενών που παρατηρούνται στη διάρκεια του σχολικού έτους.
Ίδρυση τμημάτων ένταξης σε νηπιαγωγεία, όπου υπάρχουν ή μπορεί να δημιουργηθούν υποδομές, και ενίσχυση του θεσμού της παράλληλης στήριξης, με την έγκαιρη τοποθέτηση νηπιαγωγών ειδικής αγωγής.

Συνάδελφοι/-ες,
Η δραστηριοποίηση και η ενεργός συμμετοχή, από τη μεριά μας, σε συλλόγους και υπηρεσιακά συμβούλια είναι υποχρέωσή μας, για να σταματήσουν πλέον να αποφασίζουν άλλοι για ‘μας, χωρίς εμάς. Η επιστροφή μου στην ενεργό συνδικαλιστική δράση είναι απόρροια της προσωπικής μου αγωνίας για το παρόν και το μέλλον της Προσχολικής Εκπαίδευσης, για την οποία χρόνια αγωνίσθηκα, ως συνδικαλίστρια, μαχόμενη νηπιαγωγός και σχολική σύμβουλος.
Γιατί οι αγώνες δεν χαρίζονται, συνεχίζονται.
Μένη Τσίγκρα
14ο Νηπιαγωγείο Βόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου