Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

"Απόβαση" στο Ηράκλειο για την αξιολόγηση

"Απόβαση" στο Ηράκλειο για την αξιολόγηση
Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/11/2013, 10:46
Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2013, 16:15

"Απόβαση" εκπαιδευτικών απ' όλη την Κρήτη προγραμματίζεται για τη Δευτέρα το πρωί στο Ηράκλειο με αφορμή την αξιολόγηση. Δάσκαλοι και καθηγητές έχουν σκοπό να μην επιτρέψουν στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Κώστα Παπαχρήστο να "επιμορφώσει" τα στελέχη της εκπαίδευσης σχετικά με το πώς θα τους αξιολογούν. Το νέο πεδίο έντασης έρχεται να προστεθεί στα πολλά που είναι ήδη ανοιχτά στο χώρο της εκπαίδευσης...


ΜΕΤΩΠΟ 1ο: Η τεράστια σύγκρουση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
ΜΕΤΩΠΟ 2ο: Η κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ., με αποτέλεσμα να βγουν 2.000 καθηγητές σε διαθεσιμότητα.
ΜΕΤΩΠΟ 3ο:
Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, με βασική συνέπεια τη μη πρόσληψη των εκπαιδευτικών που απαιτούνται και τη φετινή χρονιά. Ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα και στο νομό Ηρακλείου χάνονται εβδομαδιαίως χιλιάδες ώρες μαθημάτων, καθώς υπάρχουν πάνω από 200 θέσεις εκπαιδευτικών κενές...


Φυσικά η υποχρηματοδόητηση έχει κι άλλες παράπλευρες απώλειες, όπως η κατάργηση υποστηρικτικών δομών (βιβλιοθηκών κ.ά.), η μισθολογική καταβαράθρωση των εκπαιδευτικών, η κατάργηση τμημάτων του ολοημέρου, της ενισχυτικής διδασκαλίας κ.λπ. Μέσα σ' όλα αυτά "σκάει" και το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.


Τα κριτήρια


Καταρχήν στο θέμα της αξιολόγησης υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στη βάση του κλάδου. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που εμφανίζονται δεκτικοί, κάποιοι άλλοι είναι κάθετα αρνητικοί, ενώ πολλοί είναι κάπου στη μέση. Όλοι όμως συμφωνούν σε ένα πράγμα: Ότι δε θέλουν να αξιολογούνται με κομματικά κριτήρια, ούτε για λόγους δημοσιονομικής πολιτικής. Και δυστυχώς, η αξιολόγηση που αυτή τη στιγμή προωθείται και το ρουσφέτι ευνοεί και μισθούς μπορεί να κόψει ανά πάσα στιγμή που θα εμφανιστεί κάποια τρυπούλα στον κρατικό κορβανά...


Κινητοποίηση


Έτσι, οι εκπαιδευτικοί του νομού Ηρακλείου κινητοποιούνται μεθαύριο μαζικά. Στις 8 το πρωί φτάνουν δάσκαλοι και καθηγητές απ' όλη την Κρήτη στο αμφιθέατρο του Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου Ηρακλείου, στην περιοχή του Εσταυρωμένου, προκειμένου να δείξουν στο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας τι γνώμη έχουν για την αξιολόγησή του.


Τα μηνύματα που φτάνουν στη "Νέα Κρήτη" μιλούν για μεγάλη συμμετοχή στην κινητοποίηση. Σε βαθμό τέτοιο που μπορεί και να μιλάμε για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκπαιδευτικών των τελευταίων ετών στην Κρήτη. Ακόμα και άνθρωποι που δε συμμετέχουν a priori σε όλες τις απεργίες, έχουν ενημερώσει τους μαθητές τους ότι τη Δευτέρα το πρωί θα συμμετάσχουν στη στάση εργασίας που έχουν κηρύξει τα σωματεία τους για να διαμαρτυρηθούν.


Πικρία και αιχμές


Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 8 το πρωί. Στόχος είναι να μην προχωρήσει η διαδικασία "επιμόρφωσης" των σχολικών συμβούλων της Κρήτης για την αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση εκπαιδευτικών. «Όταν η ίδια η κεφαλή, δηλαδή ο σχολικός σύμβουλος δεν έχει αξιολογηθεί, πώς αυτός μπορεί να αξιολογήσει τους υπόλοιπους;», αναρωτιέται ο αιρετός εκπρόσωπος των δασκάλων στο ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης Δημήτρης Δερμιτζάκης. Ο ίδιος εκφράζει την πικρία ενός ολόκληρου κλάδου, που, ενώ προσήλθε εν μέσω επικρίσεων στο διάλογο για την αξιολόγηση, τελικά είδε τις προτάσεις του να πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων. Όπως αναφέρει, «η Ομοσπονδία μας, η ΔΟΕ, το καλοκαίρι είχε πάει στο διάλογο για την αξιολόγηση. Κουβεντιάσαμε πάνω στην πρόταση αξιολόγησης της Επιτροπής Σοφών και είχαμε πει ως κλάδος ότι συμφωνούμε στο 90% των προβλεπομένων, ενώ διαφωνούμε στο 10% που απομένει. Και σαν να μην έφτανε πως δεν έλαβαν ποτέ υπόψη τους τις δικές μας παρατηρήσεις και προτάσεις, αλλά συνέβη και το εξής απίστευτο: Διαπιστώσαμε ότι αυτό που "πέρασε" ως νόμος στις 5 Νοεμβρίου σε ΦΕΚ για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου δεν είχε καμία σχέση με τα όσα είχε εισηγηθεί η Επιτροπή Σοφών και τα όσα είχαμε συζητήσει στον υποτιθέμενο διάλογο. Δηλαδή, μιλάμε για πραγματικό εμπαιγμό, που όμως δε θα περάσει».


Αντίθετος


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Λάζαρος Μάρκου δηλώνει κάθετα αντίθετος με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και καλεί τους συναδέλφους του να δώσουν μαζικό "παρών" στην κινητοποίηση. Όπως λέει, «εδώ δεν πρόκειται για αξιολόγηση. Πρόκειται για δημοσιονομική προσαρμογή. Από τη στιγμή που προβλέπεται σύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση. Και από τη στιγμή που προκαθορίζεται ότι μόνο το 20% των εκπαιδευτικών μπορούν να προαχθούν στο βαθμό Α', είμαστε ήδη αξιολογημένοι». Ο κ. Μάρκου θέτει και άλλη μια παράμετρο: «Σε μια περίοδο δύσκολη, που έχουν καταργηθεί όλες οι υποστηρικτικές δομές, αν είχαν και οι εκπαιδευτικοί ένα στήριγμα ήταν οι σχολικοί σύμβουλοι, που η παιδαγωγική τους στήριξη βοηθούσε τους εκπαιδευτικούς. Τώρα που οι σχολικοί σύμβουλοι γίνονται αξιολογητές, είναι αυτονόητο ότι δε θα υπάρχει καμία παιδαγωγική στήριξη. Η αξιολόγηση που πάνε να εφαρμόσουν δεν έχει καμία σχέση με τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, αλλά ούτε και του εκπαιδευτικού», καταλήγει.


Από το Ρέθυμνο


Ο ξεσηκωμός κατά της αξιολόγησης με τον τρόπο που αυτή προωθείται επεκτείνεται και εκτός Ηρακλείου. Εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και από το Ρέθυμνο αναμένονται στον Εσταυρωμένο μεθαύριο το πρωί για να διαμαρτυρηθούν. Ο πρόεδρος του Συλλόγου τους Γιώργος Τρούλης κάνει λόγο για μια «γενικευμένη εφαρμογή της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου που προωθείται με αυταρχικό και αντιεκπαιδευτικό τρόπο. Που έχει διωκτικό χαρακτήρα και στοχοποίηση του Έλληνα εκπαιδευτικού από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας».


Της Ελένης Σταυρουλάκη
Πηγή: Νέα Κρήτη 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου