Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Υπουργείο Παιδείας προς ΙΕΠ:"περικοπές του ΕΣΠΑ παντού εκτός από την αξιολόγηση"

Πηγή: vukentra.gr /esos.gr

Τους Κρατάνε ακόμη!!! Το υπουργείο Παιδείας κόβει το μισό ΕΣΠΑ (43 εκατ. ευρώ) από το ΙΕΠ γιατί δεν υλοποιεί προγράμματα

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά ΙΕΠ/Διόφαντος
Η είδηση είναι σοκ για την εκπαιδευτική κοινότητα και δημοσιεύθηκε σε μεγάλη εκπαιδευτική ιστοσελίδα. Το υπουργείο Παιδείας με έγγραφό του ανακοινώνει στη Διεύθυνση του ΙΕΠ ότι «κόβει» το 50% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που προορίζονταν για την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση γιατί το τελευταίο δεν μπορεί να υλοποιήσει «προγράμματα» για την απορρόφησή τους.
Η είδηση δικαιώνει για άλλη μία φορά το Vukentra.gr που σε ανύποπτο χρόνο είχε γράψει ότι οι κ.κ. του ΙΕΠ είναι «ανίκανοι» να απορροφήσουν κονδύλια του ΕΣΠΑ με τον επιβαλλόμενο ρυθμό, αφού το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν πώς να τα ποδηγετήσουν ώστε να καρπωθούν τις προβλεπόμενες αμοιβές. Για το τελευταίο είναι χαρακτηριστικό ότι με απόφασή του το Δ.Σ. του ΙΕΠ ετοιμάζεται να μοιράσει αναδρομικά αμοιβές από το 2010 για εργασίες και υπηρεσίες που παρέχονται έτσι κι αλλιώς από τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σ’ αυτό, τις διοικητικές του υπηρεσίες, τα στελέχη διοίκησης που αποσπάσθηκαν στο ΙΕΠ για τον σκοπό αυτό και τον εξωτερικό σύμβουλο διαχείρισης που μάλιστα διαθέτει και γραφείο στον 7ο όροφο και μόνο για το 2ο τρίμηνο του 2014 αμείφθηκε για τις υπηρεσίες του με περισσότερα από 100.000 ευρώ. Η σχετική απόφαση θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα μας.
Ουσιαστικά παρότι προς το παρόν (βλέπε σχετικό έγγραφο που ακολουθεί στο τέλος) φαίνεται ότι η περικοπή των κονδυλίων ΕΣΠΑ από το ΙΕΠ αφορά μόνο την «Εισαγωγική Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών», οι μειώσεις των κονδυλίων ΕΣΠΑ αφορούν όλο το φάσμα των επιμορφωτικών προγραμμάτων που είχαν εξαγγελθεί για τους εκπαιδευτικούς φθάνοντας η μείωση στο τερατώδες ποσό των 23.5 εκατ. ευρώ, αφού για Τεχνικούς λόγους (η Ε.Ε. αρνείται οποιαδήποτε χρηματοδότηση επιμόρφωσης εκπαιδευτικών εκτός από τους νεοεισερχόμενους) όλα τα επιμορφωτικά προγράμματα των εκπαιδευτικών έχουν «βαπτισθεί» ως επιμορφωτικές δράσεις νεοπροσλαμβανόμενων και αναπληρωτών.
Αυτός είναι και ο λόγος της δημόσιας συζήτησης που έχει προκύψει στον ηλεκτρονικό τύπο «περί σκέψης του Υπουργείου Παιδείας για κατάργηση (μάλλον μη διεξαγωγή) των επιμορφωτικών σεμιναρίων για ΤΠΔ Β΄ Επιπέδου».
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Παιδείας, η ηγεσία του έχει πλέον αντιληφθεί την τακτική της ηγετικής ομάδας του ΙΕΠ να καθυστερεί την υποβολή «τεχνικών δελτίων» για διάφορες χρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ δράσεις ώστε ο χρόνος υλοποίησης τους να έχει ασφυκτικά όρια με αποτέλεσμα την παράκαμψη των προβλεπόμενων από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία διαδικασιών με την αιτιολογία ότι θα «χαθεί» η χρηματοδότηση. Κάτι ανάλογο ισχυρίσθηκαν οι υπηρεσίες του ΙΕΠ για το πρόγραμμα συγγραφής των 5 νέων βιβλίων για τα νέα μαθήματα ΓΕΛ & ΕΠΑΛ (Πολιτική Παιδεία, κλπ) με αποτέλεσμα να βρεθεί ο υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος να υπερασπίζεται, ως μη όφειλε, με την ίδια αιτιολογία τις «σκοτεινές» διαδρομές ανάθεσης τους.
Για το τελευταίο θέμα αναμένονται «βαριές» εκπλήξεις και αποκαλύψεις σύντομα είτε πριν την συζήτηση στη βουλή της τελευταίας ερώτησης των 4 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αμέσως μετά.
Διαβάστε στη συνέχεια όλο το δημοσίευμα της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας και δείτε το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας για τις περικοπές των προγραμμάτων ΕΣΠΑ του ΙΕΠ.
Vukentra.gr
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣ ΙΕΠ: Κόβονται τα μισά κονδύλια λόγω αδυναμίας απορρόφησής των (πηγή:esos)
Αδυναμία στην απορροφητικότητα των κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ, διαπιστώνει στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα να του ζητά εγγράφως να τροποποιήσει τις πράξεις, μειώνοντας τον προϋπολογισμό στο ήμισυ.
Ειδικότερα το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας προς το ΙΕΠ αναφέρει πως λόγω «του χαμηλού ποσοστού απορρόφησης που παρουσιάζουν οι Πράξεις που υλοποιεί το ΙΕΠ»:
Α. Κρίνεται απαραίτητη η αναμόρφωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των πράξεων ώστε ο συνολικός προϋπολογισμός τους να μειωθεί , σύμφωνα με το σχετικό πίνακα, (χωρίς να επηρεασθεί ουσιαστικά ο σκοπός τους».
Β. Με βάση τον πίνακα το ποσοστό μείωσης επί του συνολικού προϋπολογισμού των έργων ανέρχεται στο 48%.
Γ. Για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογής των μέτρων, όπως προκύπτει από το έγγραφο, το υπουργείο Παιδείας καλεί το ΙΕΠ να υποβάλει τροποποιημένα Τεχνικά Δελτία και των αποφάσεων εκτέλεσης με ίδια μέσα με τους μειωμένους προϋπολογισμούς να γίνεται σταδιακά και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 26η Σεπτεμβρίου.
Δ. Ειδικά για το Τεχνικό Δελτίο και τις αποφάσεις Αυτεπιστασίας του Εργου «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη η υποβολή μπορεί να γίνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Ε. Η έγκαιρη ανταπόκριση του ΙΕΠ αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την ομαλή εκταμίευση των επομένων χρηματοδοτήσεων των Πράξεων.
Το έτος 2012 Το ΙΕΠ χρωστούσε 13 εκ ευρώ, δεν πλήρωνε ΔΕΗ και κινδύνευε να χάσει 250 εκ από ΕΣΠΑ
Ο Επιστημονικός Σύμβουλος του υπουργού Παιδείας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ήταν το 2012 στην τρίτη θέση πανελλαδικά σε σπουδαιότητα για την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, και είχε απορροφήσει μόνο το 7% των εγκεκριμένων προϋπολογισμών, που ανέρχονταν σε ύψος 267 εκατομμυρίων ευρώ.
Πηγή:http://vukentra.gr



Πηγή:http://vukentra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου